Sopraan Francine van der Heijden woont en werkt in Nijmegen, waar zij in 2013 in het voormalige hotel Heeslust haar zangstudio Heeslust startte. Zij studeerde in Maastricht, Den Haag en Londen en volgde onder meer cursussen aan de Britten Pears School (Aldeburgh) en bij Opera Studio Nederland. Sinds haar Uitvoerend Musicus examen aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag in 1994, werkte Francine van der Heijden intensief samen met dirigent Ton Koopman. Ook soleerde zij voor dirigenten als Jaap van Zweden (Orkest van het Oosten) Frans Brüggen (Radio Kamerorkest), John Nelson (Residentie Orkest) en Christian Zacharias (Nederlands Philarmonisch). Als La Musica (Monteverdi) daalde zij de trappen van het Concertgebouw af en opende zij het 50-jarig jubileumconcert van het Nederlands Kamerorkest.

Francine heeft tal van opnamen en televisieregistraties op haar naam staan. Onder leiding van Jed Wentz werkte zij mee aan een serie opnames van Mozart-opera’s.

Samen met Miranda van Kralingen en Christiane Oelze nam zij alle Mozart concertaria’s voor sopraan op. Voor die avontuurlijke onderneming door European Symfonietta o.l.v. Ed Spanjaard, werd zij beloond met mooie recensies. Zo schreef recensent Eric Bos in Dagblad van het Noorden: "Wie zou niet met gloeiende wangen op haar kleedkamerdeur willen kloppen, Francine, zing voor mij!" 

Francine maakt deel uit van het kamermuziek ensemble Van Swieten Society o.l.v. Bart van Oort en vormt al jarenlang een duo met pianiste Phyllis Ferwerda. Voor de vereniging Vrienden van het Lied verzorgden zij vele concerten, ook ter gelegenheid van het 40- en 50-jarig jubileum van de vereniging en hun Vrienden van Mendelssohn- dag in Tivoli Utrecht. Voor haar solo-cd met bekende en onbekende liederen van Felix en Fanny Mendelssohn ontving zij een prijs van de Zwitserse radio. Haar uitvoering en opname van Felix Mendelssohns concertaria infelice, ah ritorna eta dell’oro voor Claves Records was een première n.a.v. de herontdekking van dit werk, eind jaren negentig, door John Michael Cooper, Southwestern University (USA).

De hertaling van de Mattheuspassie van Bach door Jan Rot werd door Deutsche Grammophon opgenomen, met Francine in de sopraansoli. In 2017 verscheen haar cd Schubert, fern und nah, waarop Schuberts liederen in zowel authentieke als moderne uitvoeringen te horen zijn.

Op het podium vertolkte zij verschillende operarollen en werkte Francine mee aan diverse premières van modern werk van Louis Andriessen, Salvatore Sciarrino, Andries van Rossum, Reza Namavar en Frans Vuursteen.

Aan haar opgedragen werk is de cyclus Gong van Micha Hamel, Drie liederen van Verleiding van Jetse Bremer en de compositie Cora of the electric throat voor sopraan en harmonium (Dirk Luijmes) van Joost Kleppe.

Tijdens de begrafenisplechtigheid van Z.K.H. Prins Claus in de Grote Kerk in Delft zong Francine de sopraansolo in delen van het Requiem van Mozart, uitgevoerd met de Residentie Bach Ensembles o.l.v. Jos Vermunt.